Vietnam

Mekong Delta 


Onze tassen achtergelaten in het hotel, ontbijtje gescoord en de bus in. Ongeveer 16 mensen en Thee is onze gids die veel "storey's" verteld. Na twee uur met de bus stappen we over in de boot. We stoppen eerst bij een popcornrijst familiebedrijfje. Ze poffen dus de rijst dan wordt het gezeefd vervolgens gaat er plakspul doorheen. Het word in rechthoeken gesneden, verpakt en wij mogen proeven. Best lekker met nootjes er doorheen het smaakt een beetje naar een zoete rijste wafel.

2e stop is lunch in een durpke aan de waterkant. We raken aan de praat met 2 Nederlanders en die mevr heet ook Marieke.
Daarna gaan we fietsen, na 3 fietsen afgekeurd te hebben vinden we er allebei 1 die kan rijden en een beetje remmen. Inderdaad als je goed kijkt zie je overal water en lopen er kleine paadjes doorheen. Mekong Delta is een rivier die begint in Thailand, via Cambodja naar Vietnam. en hij loopt uit in twee grote rivieren (upper en lower Delta) en 7 kleine riviertjes en wordt ook wel de 9 Dragon genoemd. We willen naar een basisschool fietsen maar onderweg schuur ik langs de trapper van de fiets en mijn brandblaar ligt open. AAAAuuw!
alleen maar water water en nog eens water

Na veel wikken en wegen teruggefietst. Op de terugweg kwamen we een lerares tegen van de school waar Mariekuh mee aan de praat raakte. Ze nodigde ons uit in haar huis te komen. Heel aardige vrouw die veel wist van wat er in de wereld gebeurd. Daarna teruggegaan en wat spul op mijn wond gesmeerd. Hup de boot in en we stoppen bij de coconutcandy-fabriekje. Weer eerst luisteren, proeven, kopen en hup weer in boot. Worden met de bus naar ons hotel gebracht waarvan de hotelkamers ongelooflijk stinken. 's Avonds snake gegeten (lijkt veel op kip, maar toch een raar idee dat je slang eet) en wierookstokjes van de overbuurman gekregen om de geur te verwijderen uit onze hotelkamer.

op naar de mert

Good Morning call van onze guide om 7 uur. Een persoonlijke wake-up call. Ontbijtje op en naar de boot, naar een rijstfabriekje, waar ze papier maken voor de spring rolls. Terug het bootje op en naar de Floating Market van Can Tho. Dit is de grootste floating market. Echt geweldig, je ziet een bakker voorbij varen, zelfs een cafeetje. Boten hebben een grote bamboestok aan hun boot en daar hangt aan vast wat ze verkopen, zo is het voor iedereen duidelijk. 

Ondertussen begint het kei hard te regenen, dat hoort wel in de Mekong Delta.Overal langs de kant staan kinderen te zwaaien en roepen. Overstappen op een
woning in Saigon
wat grotere boot die brengt ons in 5 uur naar Cam Loc. Dat ligt op de grens met Cambodja.
Ons hotel heeft helaas te weinig kamers om ook ons te herbergen en worden we verzocht naar een ander hotel te gaan. Wel helaas weer kakkerlakken als kamergenootjes maar ja. Laatste dag Mekong Delta, ontbeten met koffie, in een karretje opgestapeld als varkens naar Sam Mountain, een mooie rit tussen de paalhuizen door. Mooi uitzicht over Cambodja, terug op de boot richting Saigon.  De zon schijnt en we kunnen heerlijk op het dek zitten, helaas lukt het niet om in slaap te vallen want oom de twee minuten wordt je door kinder wakker geschreeuwd en moet je even zwaaien. Met Tracy en Ian gelachen op de boot. En de bus terug naar Saigon.